sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Ewan ja Uno

Olen Tuire Marjamäki, parhaassa iässä oleva koiraharrastaja :) Olen koira-alan yrittäjä vuodesta 2001, eli Koirakoulu Taitavat Tassut oy sekä Eläinhoitola & Koirakoulu Taitavat Tassut ovat työpaikkani. Lisäksi olen Tottelevaisuuskoetuomari vuodesta 2004.

Kennelini Sanjeet a´laNala "voittamaton Nalan tapaan" kotisivut http://www.taitavattassut.net/kennel-sanjeet/

Tässä on tarina D-pentueesta joiden vanhemmat ovat:

Ewan eli TK1 RTK1 BH Sanjeet a´laNala Bernadine
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI54492%2F11&R=342

Uno eli Dancing Skies Lucas McCain
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI59916%2F10&R=342

Ewan on ensimmäinen oma kasvatti, jolle suunnittelin pentuetta.

Ewan, kuva fotoElukka
Ewanissa on paljon hyviä puolia, joita halusin jalostaa: mm.
- Ihana ja avoin luonne kuitenkaan olematta nössö (aussimaista vahtimista löytyy :))
- Terveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, selkäkuvauksessa VA0, SP0 ja LTV0, silmät terveet, joskin ylimääräinen ripsi löytyi, mutta onneksi pieni eikä häiritse koiraa. Lisäksi Ewan on muutenkin terve koira; ei allergioita eikä sairasteluita. Ei ole koskaan tarvinnut antibiootteja. Iho terve.
- Luonnetestattu hyväksytty 129 p sekä laukauskokematon ++ sekä MH kuvaus suoritettu (tosin varjossa oli yli 30 astetta joten paahtavalla hiekkakentällä suoritettu MH ei oikein antanut koirasta oikeaa kuvaa.
- Ewan kestää hyvin paineita: on mm esiintynyt muutamassa showssa, jossa on hälinää, musiikki kovalla ja yleisörintama ympärillä :)
- Ihanasti rauhoittuva koira silloin kun ei tehdä mitään, mutta heti valmis töihin
- Kuuliainen ja uskollinen kaikessa :)

Ewan on monipuolinen koira, jonka kanssa harrastan tokoa, agilitya, rally-tokoa, pk -jälkeä, flyballia ja esiinnymme showssa. Viralliset tulokset on tokosta, rally-tokosta sekä käyttäytymiskokeesta.

Ewan halloween pippaloissa, kuva fotoElukka

Ewan ja äitinsä Unna (Ardiente Sueno de Ebano), kuva fotoElukka


Oikean uroksen etsiminen ei ollut todellakaan helppoa. Kriteerieni mukaista urosta ei Suomesta löytynyt ja sopivaa urosta joutui kaivelemaan ja kyselemään pitkään. Vihdoin löysin Unon, jolta kyllä puuttui toivomani käyttötulokset. Sehän ei kerro sitä, etteikö koirasta olisi käyttöön.





Uno


Unosta löytyi hyviä puolia:
- Terveys lonkat A/A, kyynärät 0/0, selkäkuvaa ei ole otettu.
- Luonnetestitulos 140 p sekä laukausvarma +++
- Uno on terve, ei allergioita eikä muutenkaan sairasteluita
- Mahtava luonne tuli selväksi kun tutustuin Unoon :)






Unon silmät kuvattiin hetki ennen astutusta ja tulos hämmensi " Katarakta, jonka sijaintia ei ole määritelty : epäilyttävä". Mietin pitkään mitä teen. Kataraktaa on monenlaista, joista HC kuuluu aussien pevisaan. Unon silmästä löytyi jotain pikkuriikkistä muutosta, josta ei eläinlääkäri saanut selvää. Katarakta voi olla perinnöllistä tai ei-perinnöllistä, synnynnäistä tai hankittua. Mikäli Unolla todetaan katarakta (nythän se on vain epäilys), se ei välttämättä ole perinnöllistä. Tutkin Unon sukua eikä sieltä löytynyt (Suomalaisista koirista) muuta kuin terveitä silmiä. Tutkin myös aussitilastot vuodelta 2011 (siitä lähtien löytyi tilastoja) eikä kukaan katarakta -lausunnon tai "epäilyttävä" -lausunnon saaneista koirista ole sukua Unolle. Suurin osa "epäilyttävistä" oli todettu seuraavassa tarkastuksessa terveeksi. Kyselin myös muiden mielipidettä, ennenkuin tein päätöksen että uskallan käyttää Unoa.
Ewanin äidillä Unnalla on tehty geenitesti eikä Unna kanna HC -geeniä.


Uno meillä vierailemassa, kuva Mirka Kuivalainen


Ewanin ja Unon ensitreffit olivat Unon kotona Oulussa. Koirat tulivat hyvin toimeen keskenään, mutta aika ei ollut kypsä. Parin päivän kuluttua Uno tuli kylään appivanhempieni luokse, majailimme siellä Oulun vierailun ajan. Ihmettelin suuresti, miten mutkattomasti Uno otti ympäristön muutoksen. Se ei stressannut yhtään. Oli iloinen, avoin, rohkea ja mutkaton. Lenkitykset sujuivat hyvin, Uno ei rähjäillyt vastaantuleville koirille, ei edes uroksille. Arvostan suuresti tätä ominaisuutta koirissa. Uno myös totteli hienosti, jopa 5-vuotiasta Laria :)



Oikeaa aikaa ei vieläkään ollut. Meidän oli jo lähdettävä Oulusta kotiin Korpilahdelle eikä mitään ollut tapahtunut. Sitten se tapahtui - viimeisenä iltana (19.8.2015) Uno astui Ewanin ensimmäisen kerran.



Uno lähti meidän matkaa Korpilahdelle. Ajomatka ei ollut erityisen nautinnollinen parhaita päiviä viettävän Ewanin ja siitä intoilevan Unon kanssa :D

Korpilahdella Uno oli kuin kotonaan (mahtavaa miten rennosti ja stressaamatta Uno suhtautuu näihän muutoksiin). Astutushommat jatkuivat ja Uno astui Ewanin viimeisen kerran 21.8.2015. Sitten palautimme Unon naimalomalta kotiin ja alkoi hurja jännitys :D

Kuva Mirka Kuivalainen
Kuva Mirka Kuivalainen
                           

Kuva Mirka Kuivalainen

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti